Giant Panda National Park Ya’an Science Education Center / Southwest China Architectural Design and Research Institute

0


[ad_1]

Giant Panda National Park Ya’an Science Education Center / Southwest China Architectural Design and Research Institute

Aerial view of the entrance, the flexible curves and black and white metal curtain walls create an abstract form of pandas.  Image © Arch-ExistInterlacing and additional cost of architecture.  Image © Arch-ExistInterior courtyard with architecture.  Image © Arch-ExistBlurred interior and exterior boundaries.  Image © Arch-Exist+ 20

Aerial view of the entrance, the flexible curves and black and white metal curtain walls create an abstract form of pandas.  Image © Arch-Exist
Aerial view of the entrance, the flexible curves and black and white metal curtain walls create an abstract form of pandas. Image © Arch-Exist

Text description provided by the architects. The Giant Panda National Park’s Ya’an Science Education Center covers an area of ​​approximately 14,000 square meters. The total construction area is 5342 m². It is one of the start-up projects of Giant Panda National Park in Sichuan and the only popular science education center. The site is located on the only path leading to the Bifengxia base of the China Giant Panda Research and Protection Center. It is not only an important transportation hub, but also the first stop for Ya’an to build the local giant panda cultural tourism.

Interior courtyard with architecture.  Image © Arch-Exist
Interior courtyard with architecture. Image © Arch-Exist

Form of integration into nature
We voluntarily attach the building to the ground to have the least possible impact on the surrounding environment. Looking across from the heavy traffic, the whole building is almost submerged in the dense bamboo forest, and only a reversed arch reminds people of its existence. Across the stream along the bridge we still can’t see the whole picture. The curve of the smooth roof extends forward along the tip of the bamboo, leading us to the entrance.

Entrance perspective, elegant curves are hidden in the bamboo forest.  Image © Arch-Exist
Entrance perspective, elegant curves are hidden in the bamboo forest. Image © Arch-Exist

The building rises from the ground near the entrance, hovers to the highest point, then follows the trend and returns to the ground to form a special three-petalled Mobius ring. In addition to functional considerations, we also give our blessing to the endless and cyclical growth of the giant panda, a treasured creature here. In order to express the theme on the facade and avoid the technique of depicting bad customs, the outer skin of the building facade uses a vertical metal grid curtain wall, black and white gradient, combined with the curved volume to make abstraction of a flexible panda image, so that visitors can feel the atmosphere around it wherever they go.

Echo the mountains and integrate them into one.  Image © Arch-Exist
Echo the mountains and integrate them into one. Image © Arch-Exist

Passive ecological design
The site benefits from excellent traffic conditions and noise interference. For the highway in the north and the urban road in the west, we choose the lowest technological ecological noise reduction method – bamboo plantation. At the same time, in the flat layout, the hallway of a small number of office areas faces noise, and noise is further reduced thanks to the necessary double-layer wall of the building itself, so as to create a quiet space hidden in the city.

Interlacing and additional cost of architecture.  Image © Arch-Exist
Interlacing and additional cost of architecture. Image © Arch-Exist

Thanks to the simulation of the wind environment of the site, select the best layout orientation, and optimize the offset and aerial points of the building itself by means of a comparative simulation, in order to finally obtain the best volume shape . Ya’an has been rainy since ancient times. The particular natural conditions offer advantages inherent in the use of the project’s rainwater. Through the collection, regulation and storage of storm water on the roof and on the site, the rate of use of non-traditional water sources during the operation of the project can reach an incredible 30.5%, more than double that of conventional projects.

Interlacing and additional cost of architecture.  Image © Arch-Exist
Interlacing and additional cost of architecture. Image © Arch-Exist

Innovative exhibition layout concept
We try to create a special spatial experience, that is, the experience of blurring the boundaries of indoor and outdoor exhibitions. Visitors can move unimpeded from the indoor exhibit to the outdoor exhibit. Using the circular corrugated plantation roof, people’s footsteps can extend to all corners of the site, while the large continuous glazed floor arranged along the atrium further blurs the line between the outdoor environment and indoor exposure.

Blurred interior and exterior boundaries.  Image © Arch-Exist
Blurred interior and exterior boundaries. Image © Arch-Exist
Exhibition space full of oxygen and vitality.  Image © Arch-Exist
Exhibition space full of oxygen and vitality. Image © Arch-Exist

Seeing exposure to the sun is another experience we create. Different from the conventional closed man-made environment, the project strives to introduce a natural bamboo forest, cool wind and sunshine inside. The double skin is used to isolate the unfavorable direct light, and the soft diffused light is obtained with the help of the atrium, so as to build an exhibition space full of oxygen and vitality for the visitors.

Sun exposure.  Image © Arch-Exist
Sun exposure. Image © Arch-Exist


[ad_2]

Share.

Leave A Reply